Tessie-san

Fluortanten – vilken tandborste ska jag välja?

Nu var det ett tag sedan jag postade något i kategorin Fluortanten, så nu är det väl ändå dags igen? Ni som missat det, så är jag legitimerad tandhygienist och tycker att det här med tänder är riktigt kul,. Jag har därför skapat en egen kategori här på bloggen där jag skriver om lite tips och sådär. Ni kan hitta tidigare inlägg här! 

Idag tänkte jag ta upp skillnaden mellan en vanlig manuell tandborste och en el-tandborste – vilken är bäst? Är det verkligen någon skillnad? Borstar man på olika sätt med dem?

 

Vi börjar med en vanlig manuell tandborste.

Vilken ska jag välja?

Det viktigaste du ska tänka på när du väljer en manuell tandborste är att välja en med mjuka borststrån (Soft). Det finns aldrig något tillfälle då vi inom tandvården skulle rekommendera en hårdare borste (inte ens Medium). Med mjuka borststrån får du bäst rent och du riskerar inte att skada tänder och tandkött lika mycket om du använder en mjuk tandborste.

Hur ska jag borsta?

Borsta kanske är fel ord egentligen, att gnugga lätt längs med alla tänder är ett bättre begrepp. Små gnuggningar med lätt hand – så får du allra bäst rent. Tänk även på att vinkla borsten lite neråt så du kommer åt i tandköttskanten också. Drar du långa hårda drag med borsten missar du väldigt mycket bakterier + att du oftast borstar alldeles för hårt och då kan du borsta till skador på både tandkött och tänder.

– borsta alltså med små gnuggningar längs med alla tänder. Glöm inte att tanden har fler ytor, så likadant på utsidan (mot läpparna), på insidan (mot tungan) och på tuggytan.

När ska jag byta tandborste?

Var 3:e-4:e månad kan det vara bra att byta tandborste. Den ska helst “se ny ut” men för fräschhetens skull är det bra att byta ut den mot en ny. Är den spretig och “nerborstad” har du borstat alldeles för hårt – så byt till en ny och börja då borsta lite snällare.

 

Då går vi vidare till en el-tandborste.

Vilken ska jag välja?

Här finns det jättemånga olika sorters el-tandborstar att välja på på marknaden. De jag upplever är allra bäst är de med runt borsthuvud (ex. Oral B) och den vibrerande varianten (Philips Sonicare).

 

Här är en Oral B med runt borsthuvud

 

 

Här är en Sonicare med vibrerande borsthuvud

Hur ska jag borsta?

Här skiljer sig manuell tandborste och el-tandborste sig lite åt i hur man ska borsta. Om du valt en el-tandborste med ett runt borsthuvud så ska du lägga an den mot varje tand och låta den göra sitt jobb “en tand i taget”. Du behöver inte borsta eller gnugga med borsten själv, det räcker med att du håller an tandborsten mot tanden och vinklar den så stråna når runt tanden hela vägen (även här får man inte glömma att lägga borsten på utsidan (mot läpparna), på insidan (mot tungan) och på tuggytan).

Den vibrerande varianten gäller samma sak – du behöver inte borsta fram och tillbaka, utan du lägger bara an borsten mot tanden och låter borsten göra jobbet. Men ha inte för bråttom bara för att borsten får jobba på själv – minst 2 minuter behövs för att få bra rent!

När ska jag byta tandborste?

Här är det samma svar som på manuell – efter 3-4 månader brukar vara en bra tid att byta. Då byter du såklart bara ut det lösa borsthuvudet till själva el-tandborsten. Brukar gå att köpa i flerpack lite överallt, oavsett modell.

 

Vilken borste är då bäst? Manuell tandborste eller el-tandborste?

Svaret är el-tandborste. Det är både enklare att få mer rent med en el-tandborste, men det är även en mindre risk att du skadar tänder och tandkött då man tenderar att borsta med lättare hand med en sådan. De allra flesta modeller varnar även om du råkar borsta för hårt, så det är ännu en fördel.

Det var mina små tandborsttips för idag! Har ni några frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att ställa dem – så ska jag svara så bra jag kan! ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats