Tessie-san

Fluortanten svarar – Behöver man verkligen borsta mjölktänder?

Vad roligt, nu fick jag en till fråga som rör tandvård. Har ni någon fråga ni alltid undrat över eller en ny fundering som dykt upp, fråga gärna så ska jag svara så gott jag kan.

 

Fråga:
“Behöver jag verkligen vara så noga med att borsta mitt barns tänder, de ska ju ändå tappa dem och få nya?”

Svar:
Ja. Att borsta ditt barns tänder morgon och kväll redan från start är en bra idé av flera anledningar.

  1. De första tänderna, även kallade mjölktänderna är extra känsliga eftersom de är tunnare än de permanenta tänderna, och kan drabbas av karies (hål i tänderna) lika väl som en vanlig vuxentand. Det kan göra ont och antingen behöva lagas eller dras ut. Att ett litet barn ska behöva gå igenom en lagning eller utdragning av en tand är aldrig kul och kan sätta spår och skapa rädsla för tandvården i onödan. Så det är klart man vill undvika det. Bästa sättet att undvika hål i tänderna är att borsta noga morgon och kväll (med en barntandkräm med fluor), och undvika/minimera sitt sockerintag.
  2. Att ha aktiv karies i tänderna visar på att det finns en bakteriemiljö i munnen som gynnar kariesangreppen och det vill man undvika. Det är därför ingen bra idé att “strunta i mjölktänderna”, eftersom den bakteriemiljön är kvar när vuxentänderna kommer upp (den allra första vuxentanden kommer redan vid 6 års ålder).
  3. Det är alltid bra att starta en god vana redan i småbarnsåren för att det ska följa med hela livet sen.
    Barnet får gärna borsta själv för att känna sig delaktig och för att öva upp sin teknik, men kom ihåg att du behöver hjälpa barnet med tandborstningen upp till 10-12 år för att det ska bli helt rent.

Det är bra att börja borsta så fort den allra första tanden kommer upp.
En mjuk barntandborste med litet huvud och med en barntandkräm (med fluor!) Precis i början när det bara finns 1-2 tänder räcker det med att dutta tandborsten med lite tandkräm, sen är en mängd stor som barnets lillfingernagel en bra mängd att använda.

 

Kelly är helt okej med att vi borstar tänderna. Hon vet att det bara är något vi ska göra, så hon hoppar oftast glatt upp i knäet för att borsta bort tandtrollet! Belle däremot gillar inte att borsta tänderna just nu, men vi försöker göra det till en rolig grej och så får hon avsluta med att borsta själv, det tycker hon allra bäst om.

Hoppas det gav svar på frågan ♡

 

En liten mini-Kelly med tandborsten i högsta hugg 😉

Ni hittar fler frågor och svar, samt tips rörande tandvård under kategorin Fluortanten.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cissi

    Alltså jag tänker även på inflammation i tandköttet ifall man borstar mindre noga. Sånt är inte att leka med 😣

stats