Tessie-san

Fluortanten tipsar – att borsta tänderna

Har redan varit inne på ämnet tandborstar tidigare här i kategorin Fluortanten, men jag tänkte att jag skulle göra det igen – men mer om hur man borstar på bästa sätt utan att skada tänder och tandkött.
 
 
Nummer 1 – köp alltid en mjuk tandborste. Medium eller Hard är inget att ha, det finns faktiskt inte ett enda tillfälle som vi i tandvården skulle rekommendera en sådan. Så välj alltid en Soft variant.

Nummer 2 – luta borsten i en cirka 45 gradig vinkel ner mot tandköttet och gnugga försiktigt längs alla tänder. Långa, hårda drag skadar tand och tandkött + att man missar väldigt mycket plack på det sättet. Därför är “gnugg-metoden” att rekommendera.

 
Nummer 2½ – vet du med dig att du borstar för hårt? Prova att hålla tandborsten som en penna istället – då blir du automatiskt lättare på handen.
 
Nummer 3 – regeln är ju att borsta tänderna i minst två minuter (det är dock vanligast att man borstar mycket kortare tid, oftast inte mer än 45 sekunder faktiskt…) men fastna inte på hur lång tid det ska ta, man ska borsta så länge som det behövs tills det blir rent. Det känner man om man drar tungan över tänderna – är det glatt och slätt är det rent. Är det skrovligt finns det kvar bakterier.
 
 
Man bör byta tandborste ungefär varannan – var tredje månad och tandborsten ska helst se ny ut även då. Är din tandborste spretig så har du borstat för hårt. Men det är aldrig försent att bryta en vana 🙂
 
 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats