Tessie-san

Sterilisering

Jag fick en kommentar med en spännande fråga, så jag tänkte att jag svarar på den här, för det är säkert fler som undrar.

“Jag ska få mitt tredje barn strax och eftersom denna kommer med planerat snitt och de inte vill/kan göra fler kejsarsnitt än typ 3 (har gjort 1 innan) så frågade de mig om jag ville sterilisera mig i samband med snittet. Jag tackade nej.  Även om jag fyller 40 år i år och inte tänkt mig fler barn så känns det så sjukt definitivt.
Fick du också frågan?”

Först och främst- Stort grattis till din 3:a, vad roligt! 

Jag har nu gjort tre kejsarsnitt. Två akuta och ett planerat. Nu inför det planerade snittet fick vi träffa flera läkare, narkosläkare och barnmorskor för att gå igenom allt och då frågade de om vi tänkt på fler barn efter detta. Anledningen till att de frågade var att risken för att det ska uppstå komplikationer vid ett fjärde snitt är betydligt högre än vid snitt 1-3. Risker som att moderkakan ska växa fast i snitten ökar, och sen är det en hel del andra komplikationer man kan drabbas av som man måste tänka igenom och utvärdera om man vill och vågar utsätta sig för vid en fjärde graviditet.

Så ja, jag fick också frågan om jag ville sterilisera mig i samband med min senaste förlossning, men jag sa högt och tydligt NEJ! 

Jag förstår att det kan vara ett bra alternativ för de som känner sig färdiga med barn och som inte vill tänka på något preventivmedel eller så, men för mig är det verkligen inget alternativ, aldrig någonsin. Även om vi skulle känna oss helt klara så skulle jag aldrig vilja göra det. Det är så definitivt och man vet aldrig vad som händer i livet.

Sedan jag var liten har jag känt i hjärtat att jag så gärna vill ha en stor familj och jag har alltid önskat mig tre barn. När vi sedan blev föräldrar och vi fick Kelly så var det bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig och då ändrade jag mig till att vilja ha fyra barn om man får önska. När vi nu fick den här (för oss helt nya) informationen om hur pass riskfylld en eventuellt fjärde graviditet och förlossning kan vara så är det klart att vi backat lite. Det är mycket att tänka på och mycket att gå igenom innan vi skulle fortsätta vidare en sådan tanke.

När vi pratade med förlossningsläkaren så sa hon att hon har varit med den mamman som gjort 7 lyckade kejsarsnitt och inga komplikationer uppstod, och hon har även varit med om den mamman som fick stora problem redan efter andra, så det är verkligen svårt att veta vart man ska ställa sig. 

Nu under mitt tredje kejsarsnitt, när jag fortfarande låg på operationsbordet och Harley låg i min famn – så frågade vi förlossningsläkaren hur det såg ut med min livmoder, var den för tunn för en fjärde gång? Råder hon oss att inte få fler barn eller hur såg det ut?

Vi fick svaret att det var en del ärrvävnad nu, men att den absolut inte var för tunn. 

Det var ju lite ett mittemellan-svar, men OM vi skulle börja fundera på ett till barn i framtiden, så har vi en hel del att tänka igenom med andra ord.

 

Vi är såklart överlyckliga över att vi fått tre friska, vackra, helt underbara barn och om det är vad livet har åt oss så är vi mer än nöjda så ♡ Inget gör mig så lycklig som min familj, mina barn – ni är hela min värld!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla 10 barnsmamma

  jag steriliserade mig men då hade jag många barn.
  Vilket många påpekade en hel del.
  Var ofta dom nämnde sterilisering o alla sorters preventivmedel.
  Provade det mesta men inget funka.
  Sterilisering var det slutgiltiga o eftersom jag hade så ’många’ barn så tyckte ’alla’ att det var dags.
  Alla utom jag.
  Man ska bara göra det när man är helt säker.
  Jag hade ågren i över 1 år.,önskade varje månad att det skulle ske mirakel att det växte ihop.
  Nu är jag glad att jag gjorde det.
  Barnen jag har räcker gott och väl såklart,men tanken på det slutgiltiga var inge kul.
  Jag var 33 år,allt kunde hända i livet.

  Nu är jag nöjd och klar med barn,längtar tills barnbarn🥰

  http://www.tiobarnsmamman.se

  1. tessiesan

   Camilla- Vad ledsen jag blir av att höra att du kände så. Det är inget någon ska känna sig tvingad till att göra, oavsett hur många barn man har eller inte har. Det är ett beslut man måste få ta själv.
   Skönt att du känner annorlunda idag och att det blev så bra tillslut. Stor KRAM!

 2. Camilla

  Tack för att du gjorde ett eget inlägg av min fråga och tack för att du delade med dig av svaret på bloggen! Tvekade lite när jag skrev den då jag oroade mig att den var för privat. Tror att fler uppskattar svaret och kanske inte ens vet man får frågan eller att detta kan var en av riskerna med kejsarsnitt.
  Kram!

  1. tessiesan

   Camilla- Tack så mycket! 💕 Och tack för att du tog dig tid till att lämna en kommentar. Önskar dig en trevlig helg 😌

stats