Tessie-san

Blödande tandkött

Ni som följt med här ett tag vet att jag har en kategori som heter Fluortanten här på bloggen, där jag ibland skriver om tips och trix när det gäller tandvård. Jag är nämligen utbildad tandhygienist och tycker att det här med tänder är riktigt roligt. Om ni skulle vilja se fler tips så kan ni hitta dem här (klick!)

Idag tänkte jag ta upp det här med blödande tandkött. Varför får man det? Vad kan man göra för att få det att sluta?

Blödande tandkött beror oftast på att du fått en tandköttsinflammation och det kan uppstå när man inte fått tillräckligt rent i tandköttskanten. Bakterier bildas dagligen på våra tänder och tandkött och om man inte får bort det ordentligt med tandborsten och tandtråden så kan det orsaka en tandköttsinflammation. Tandköttet kan bli rött, irriterat och svullet – och det är vanligt att det då blöder när man borstar tänderna. Att få tandköttsinflammation är inte farligt i sig, men om man har riktigt otur (och låter det vara inflammerat länge) kan det orsaka djupa fickor mellan tand och tandkött. Med tiden kan fickorna bli djupare och djupare och tillslut reagerar käkbenet på detta och drar sig undan som en reaktion till inflammationen – det är en början till vad man kallar för tandlossning. I det långa loppet kan tänderna tillslut bli rörliga och när de tappat sitt fäste tillräckligt mycket så är sista utvägen att dra ut dem.

Men. Tandköttsinflammation är vanligtvis ganska enkelt att bli av med, bara man vet hur man ska göra – så det behöver inte alls gå så långt som till tandlossning.

Vad kan man göra för att få det att sluta blöda då?

Det bästa du kan göra när det blöder i tandköttet när du borstar eller tandtrådar är att borsta och tandtråda ännu mer. Du behöver aldrig vara hårdhänt (eller använda en hård borste), utan det viktiga är att du borstar lite längre tid och på rätt sätt. Det är såklart viktigt att borsta alla ytorna på tänderna, men det är även viktigt att borsta längs med tandköttskanten, både på insidan och utsidan av tänderna. När det gäller vilken tandborste som är bäst så är eltandborste det absolut bästa alternativet – även där är det viktigt att vinkla tandborsten så man kommer åt i tandköttskanten också. Även mellan tänderna behöver vi få rent och det får man enklast med tandtråd eller mellanrumsborstar.

Vid kraftig tandköttsinflammation kan man behöva lite hjälp med en bakteriedödande gel eller munskölj, men viktigast av allt är ändå den mekaniska rengöringen, den man gör själv.

Alltså:

Blöder det i tandköttet?
– det beror på bakterier som inte borstats bort och som har irriterat tandköttet och orsakat en tandköttsinflammation.

Vad kan man göra för att få det att sluta?
– borsta lite extra noga, lite extra länge och med rätt teknik.
– borsta gärna med eltandborste eller en manuell tandborste med mjuka strån.
– använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar mellan tänderna

Det blöder alltså inte för att du använder tandtråd. Det blöder för att du använt tandtråd för lite.

 

Snipp snapp snut, så var denna lilla Fluortantsskola slut!

tandborste

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats