Tessie-san

Olika ögonfärg

Det här med ögonfärg hörrni, hur intressant är inte det?

När jag har börjat läsa om det och hur det egentligen går till när det ärvs vidare så har jag förstått att det är mycket krångligare än man kanske tror, men det gör det ju inte mindre spännande!

Jag minns att jag läste i min NO-bok i skolan att jag som har bruna ögon, men inte homogent bruna – dvs jag har hälften blå och hälften brun från mina föräldrar så finns det ändå en chans att jag får blåögda barn (så länge inte pappan är homogent brunögd för då blir det för dominant).

Jag har bruna ögon (mamma blå, pappa brun)
JP har gröna ögon (mamma gröna, pappa blå)

Vi räknade ut någonstans att ett av tre barn till oss ”skulle få” blå ögon och de andra två borde få brun eftersom brun är dominant.

 

Alla våra tre barn har alla haft blå ögon när de föddes, men sen har det övergått till en annan färg sen. Minns inte riktigt vid vilken ålder, men runt 9-10 månader tror jag.

Kelly har fått mina bruna ögon ♡ Tycker det är så så fint med hennes bruna ögon till hennes ljusa hår.

 

Belle har ärvt JPs gröna ögon. Hon har verkligen hans ögon rakt igenom, både färg, form och hur de sitter. Så fint! ♡

 

Och Harley har fortfarande blå och det veeerkar som att han kommer få behålla dem. Det skulle göra mig så himla glad om han fick det – jag har alltid önskat mig blå ögon själv, som min mamma hade, så det skulle kännas så fint att ett av mina barn fick ärva det av henne istället ♡

 

♡ ♡ ♡

 

Mina tre godisar. Tre olika ögonfärger. Tre olika utseenden. Tre olika personligheter.

 

Vad har ni för ögonfärg? Vad har era barn? ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cissi

    Jag har blå ögon och sandréfärgat hår. Jag har 4 barn med 2 olika pappor. Pappa nr 1 till de två äldsta barnen har gröna ögon och mörkt hår.

    Barn 1 hade blå ögon fram till ganska nyligt då de blivit gröna. Han är strax 16år. Han har mörkt sandré hår.

    Barn 2 hade blå ögon men de blev gröna runt 6-7års ålder. Hon är 12år nu, och har superblont hår.

    Pappa nr 2 har blå ögon, och sandréfärgat hår.
    Barn 3 har blå ögon. Än så länge. Han är 8år. Ljust sandréfärgat hår.

    Barn 4 har blå men dom har nyligt börjat få lite grön melering närmast pupillen. Hon är 7år och jordgubbsblond. Det är inte så vanligt med blå ögon om man är rödhårig har jag läst. Som jag förstått det är grön vanligare ögonfärg på rödhåriga.

    Intressant med pigment på både ögon och hår ?

    1. tessiesan

      Cissi- åh vad intressant! Visste inte att ögonfärgen kunde ändras så sent i ålder, trodde att det skedde när man var bebis och sen var det klart.

      Visste inte heller att de med rött hår oftast har gröna ögon, jag trodde att blå var den vanligaste färgen då. Vi får se vad det blir för ögonfärg för Harley tillslut, för han är ju en liten rödtott ❤️?

  2. Sara

    Min minsta dotter vars pappa har bruna och jag har gröna hon fick blåa.
    Min två andra har gröna båda två.
    ❤️ Tack för din underbara blogg ?

  3. Mammatill4

    Spännande det där! Hos våra barn har färgen kommit efter ettårsdagen! Vi har 4 barn. Min man har blågrå ögon, jag gröna.
    Barn 1: gröna
    Barn 2: blågrå
    Barn 3: grön med liiiite gulbrunt?
    Barn 4: blåa (men 14 månader så det kanske kommer ändras)

    1. tessiesan

      Mammatill4- Jaha efter 1-årdagen? Här har det ändrats ungefär vid 9-10 månader nånting.
      Vad spännande! Hade alla blå när de föddes också?

  4. Kornelia

    Mina bruna ögon gick inte vidare till något barn, det är en liten sorg. Andy har melerade ögon, verkligen alla färger men mest av grönt och Ellens ögon blir mer och mer gröna. Loves är ju dock klarblå.

    1. tessiesan

      Kornelia- Jag förstår! Men vad häftigt att han fått klarblå ändå, då måste det ärvts vidare från någon av era föräldrar?

      1. Kornelia

        Ja, inte från mina föräldrar iaf. Mamma har gröna, pappa har grå. Vad Andys föräldrar vet jag inte riktigt.. Mina bruna hoppade över två generationer innan dom slog igenom hos mig, det var min pappas mormor som hade bruna ögon. Det är verkligen spännande med ögonfärg. 🙂

  5. Malin

    Så vackra ?

    Jag har brun-gröna ögon och min man har bruna. Vår äldsta son har grön-grå-bruna ögon. Så många färger att man aldrig kan säga endast en färg på hans ögon ? Tvåan och trean har ärvt deras pappas choklad bruna ögon och även fyran verkar få bruna ögon om en lite ljusare !

stats