Idag är det ju inte vilken lördag som helst – det är ju kladdkakans dag!
Och eftersom vi både älskar kladdkakor och att baka i vår familj, så var det ju självklart att vi skulle baka det idag – mina små bakassistenter och jag.
Vi valde att göra min goda veganska kladdkaka jag alltid gör när vi har kalas. Vi har ju en del kompisar som är allergiska mot både ägg och mjölkprotein, så jag gör alltid lite olika alternativ så att alla känner att de hittar något som de gillar och kan äta.
Den här kladdkakan är så god, så det är den enda vi brukar göra! Nu gjorde vi två stycken – en till idag och en som jag la in i frysen till Kellys födelsedag.
Min lilla bakpatrull idag ♡
De brukar alltid vara så himla duktiga när vi bakar. Låter varandra hälla i varsin skål med mjöl, socker osv. Blandar försiktigt och lyssnar på instruktioner.
Idag blev det dock lite väl stökigt, så jag fick avbryta och blanda ihop resten själv. Men så länge de fick vara med och slicka skål och skedar när det var klart sen så var de nöjda, haha.
För den godaste veganska kladdkakan ni kommer smaka behöver ni:
125 gram mjölkfritt smör
1,5 dl havre/soyagrädde
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och rör ner grädden.
- Blanda socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl i en bunke. Rör ner smörblandningen och blanda försiktigt.
- Smörj en form med smör och ”bröa” med kokos. Häll smeten i formen och kleta ut den ut i alla hörn. Grädda i mitten av ugnen i 20-28 minuter. Kanterna på kakan ska ha börjat stelna men mitten ska vara kladdig när den är klar.
- Låt kakan kallna i formen. Kan med fördel ställas i kylen ett par timmar innan servering.
- Pudra gärna lite florsocker på toppen och servera med vispad grädde, glass och/eller färska bär.
Nu glömde jag pudra florsocker på toppen, det hade varit snyggt. Men vi alla var så sugna på kladdkaka att ingen märkte något.
När vi var klara med allt jobb ute på uteplatsen gick vi in och smakade av kladdisen med lite glass vi hade i frysen. Skulle gärna velat ha vispad grädde och/eller färska bär som topping, men hade missat att köpa hem det.
Barnen var mer än nöjda med glass, så det gick bra ändå.
Dumma mig hade missat att Harleys snacks var slut (han älskar majskrokar av alla sorter), så han fick tugga på en morot han. Nöjd och glad så länge han får sitta med ♡
Har ni ätit någon kladdkaka idag?
Det är väl ändå en av de allra godaste kakorna? Fast morotskaka är också en stor favorit! ♡