Tessie-san

Fluortanten tipsar – munskölj

Tänk vad lätt det är att sälja sin produkt om man har mycket pengar från början. Listerine är ett sånt exempel, där man haft väldigt mycket pengar i grund och botten och på så vis kunnat marknadsföra sig stort med reklam i varje hörn. Och hur fungerar vi människor när vi står och ska välja i hyllan på ICA? Vi tar såklart det märket vi känner till. Det märket som hela tiden visas om och om på tv – det måste ju vara det bästa?
 
Så är det faktiskt inte. I det här fallet kan det tillochmed vara precis tvärtom. När Listerine först kom att bli stort i Sverige så fick vi höra att det skulle rädda oss från bakterier och karies. Det blev en enorm succé! Men om man tittar lite närmare på innehållsförteckningen visade det sig att de inte ens innehöll fluor. Fluoret är alltså det man vill åt i en munskölj (likadant gäller för tandkrämen). Så här är de störst på marknaden och alla bunkrar upp med Listerine i tron om att de håller sina tänder starka.
 
Efter ett tag när fler och fler hade klagat på att det inte fanns något fluor i munsköljen så tillsatte dem det. Ytterst lite dock… Inte ens i närheten av Flux och Dentan. Men eftersom reklam har så stor genomkraft så väljer man fortfarande den sämre varianten, för att man helt enkelt tror på det som sägs på tv.
 
Idag går det ännu en Listerine-reklam på tv. Den nya ”fluoride plus” som ska hjälpa dig med alla problem du kan tänka dig. Ja, förutom att det inte stämmer för fem öre. Den här nya munsköljen, med ”förhöjd fluorhalt” innehåller idag 0.1% fluor. Om den ska fungera som bäst så måste man skölja 2 ggr/dag. (För att nå bästa möjliga effekt med en munskölj så ska du helst ta den med mellanrum mellan tandborstningarna, om du först borstar tänderna med fluortandkräm, sen sköljer du med munskölj mitt på dagen och sen avslutar du dagen med att borsta med fluortandkräm – då får du alltså ett trippelt skydd istället för bara skydd två gånger om dagen). Ganska logiskt. (I reklamen säger de att om du sköljer med denna en gång direkt efter borstning så kommer dina tänder bli hela och rena, bla bla bla). Men på förpackningen och deras egna experter säger något helt annat. För att få bästa effekt måste man ju skölja 2 ggr/dag, inte 1 gång som de säger på reklamen…
 
Om man jämför med Flux och Dentan som finns som  0.2% fluor behöver du alltså bara skölja en gång per dag, och då helst mitt på dagen för att få det trippla skyddet.
 
Har ni någon munskölj hemma? Jag tror att de flesta utav er har Listerine. Gå gärna till badrummet och läs på baksidan. Vilken fluormängd innehåller den? Jag var hemma hos en kompis för ett tag sedan och såg att det stod en stor ny flaska Listerine på handfatet – så vände jag på den och läste. Den innehöll inte en enda liten droppe fluor. Det är ju jättetråkigt att reklam ska få påverka en så mycket. Man litar ju ganska blint på den.
 
 
 
 
Gör er själva och er mun en tjänst, skippa Listerine. Flux eller Dentan kommer hjälpa er på riktigt.
Missat några tips? Kika här!
 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johannes

    Många börjar bli oroliga för flour då det sägs vara giftigt och hormonstörande.
    saxat från internet:
    ”​Märkligt är att riskerna med fluor inte diskuteras, trots att det är uppenbart att tandemaljen förstörs vid höga fluorhalter, att hormonsystemet störs vid låga liksom att risken för bencancer hos unga pojkar ökar med förhöjda fluorhalter. ”
    Den diskussionen är jag inte kunnig nog för att delta i men…
    I Tandläkartidningen har de testat en ny sorts behandling där låg dos av fluor i kombination med fosfat är bättre än stark fluortandkräm.
    Studien är gjord på barn. Barns tänder är de som mest behöver flour eftersom deras emalj inte är lika stark som en vuxens. Med det sagt borde nog en tandkräm för vuxna med samma koncept vara bra.

    http://www.tandlakartidningen.se/forskning/tandkram-med-fosfat-battre-for-barn/

    Vi borde efterfråga en sådan tandkräm och munskölj tycker jag.
    🙂

  2. Perman

    Något som är intressant att titta på när det gäller munskölj är också halten av alkohol och klorhexidinsprit. Alkohol i munskölj kan torka ut slemhinnorna vid överdriven användning, vilket jag har personlig erfarenhet av med ICAs Munskölj. Om munsköljmedlet innehåller klorhexidin som t ex SB12 rekommenderas bara tillfälligt eller kortvarigt användande. Kan dock vara bra om man fått en muninfektion. Själv letar jag efter ett munsköljmedel som innehåller 0.2 % fluor men inte innehåller vare sig alkohol eller klorhexidinsprit. Hittills dock utan resultat.

    1. tessiesan

      Du har helt rätt att man ej ska använda en munskölj som innehåller klorhexidin under en längre period. Det används endast som en kortvarig behandling. Det du söker finns i blandannat Flux fluorskölj; innehåller 0.2% fluor och är utan både alkohol och klorhexidin. Den kan du skölja med dagligen, gärna mitt på dagen så får du ett ”trippelt skydd” med tandkräm på morgonen, skölj på dagen och sedan tandkräm på kvällen 🙂

stats