Tessie-san

Vi samlar guldstjärnor

Efter att jag skrev om hur det ofta kan bli kaos för oss på morgonen – just i hallen – när det är dags att gå till skola och förskola, så fick jag flera kommentarer om igenkänning och att ni hade det likadant ibland. Jag fick också ett riktigt bra tips som jag tänkte dela med mig av till er. Jag satte igång direkt och fixade en.

Hej!
Känner så igen situationen i hallen med allt bråk! Mina två äldsta brukade retas, slåss och ”göra annat” när vi skulle klä på oss ytterkläderna.
Hallen var förut mitt största stressområde, då man visste hur det oftast gick. Då fick jag tips från en vän, att skapa ett belöningssystem. Om tjejerna satte på sig kläderna, utan att skrika/bråka, så fick man en stjärna. Jag ritade upp en slingrig bana med rutor på ett papper och satte upp en till varje barn. När man skött sig bra i hallen, fick man sätta upp en stjärna. Det var kanske 30 rutor, och i slutet av banan fanns guldkistan – då skulle man få en fin present! Men för att inte tappa modet för att 30 ggr är så mycket för en liten, så satte jag ut som markeringar, ca var 5-7 ruta. När man kom till en sådan markering, då fick man en liten belöning (typ lite platsring/klisterörhängen).
Det blev otroligt mycket tårar första gångerna, när de inte klarade av att få en stjärna, men efter kanske 4-5 ggr, så började de sköta det. Det blev bara en bana, för sen satt vanan för dem.
Sen dess (snart 1 år) så sköter de hela klä på sig i hallen själva, man får be om hjälp men inte skrika om hjälp.
Detta har hjälpt mig väldigt mycket, och jag känner inte alls samma stress när vi är i hallen, så ville tipsa om det ? 

 

Supertips! Att jag inte tänkt på detta innan? Vi har ju faktiskt en liknande bana där de samlade guldstjärnor för varje gång de sov hela natten i sina rum och den funkade ju toppen. Nu sover de i sina rum nätterna igenom allihopa.

Jag presenterade idén för barnen och de tyckte det verkade superkul, så samma kväll satte vi oss och pysslade ihop en bana. Eller jag gjorde banan och de pysslade partyhattar med tuber och piprensare, hehe.

Vi hängde upp den i hallen och morgonen efter var det dags att se hur effektiv den var. Alla tre var superduktiga, inget bråk, gnäll eller tjafs. De hjälpte t.o.m varandra?!

Så alla tre fick en varsin guldstjärna att klistra fast på sin egna bana. Jätteglada och stolta allihopa – och jag kände mig så lättad.

Jag gjorde ett par markeringar innan mållinjen längst ner. När de samlat ihop stjärnor till första markeringen ska de få en liten present. Likadant med andra markeringen, och sen när de samlat hela banan så väntar en lite större present. De är supertaggade!

 

Imorse var det dock inte lika enkelt att hålla sig till reglerna för att nå en guldstjärna för allihopa. Då var det faktiskt bara två av dem som lyckades. Men vi tar nya tag imorgon, då får man en ny chans. Det är ändå betydligt lättare på morgonen jämfört med hur det var innan. Jätteskönt!

Tack för tipset!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Iris

    Så roligt att det redan känns bättre! ?
    Tänk vad lite motivation och mål för barnen kan leda till ?
    Ibland blir det inte någon stjärna, men mina blev sporrade av att se den andra få fler stjärnor och då skärpte hon till sig.
    Så fortsätt och kämpa på ??

stats