Imorgon har jag min bokade tid för glukosbelastningen. Minns ni att jag gjorde det under graviditeten med Harley också?
Vad är glukosbelastning och varför gör man det? Såhär står det på 1177.
”Glukosbelastning är en undersökning som tar reda på om kroppen kan reglera blodsockret på ett normalt sätt under graviditeten. Undersökningen görs för att upptäcka graviditetsdiabetes. Din kropp behöver mer insulin när du är gravid. Ditt blodsockervärde kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Då kan du få graviditetsdiabetes.”
Jag fick göra det då jag hade fått ett barn som vägt mer än 4500 gram (Belle som vägde 4548 gram vid förlossningen) + att jag fick ett avvikande för högt stickprov när jag var hos barnmorskan, då det kan visa om man har risk att utveckla graviditetsdiabetes. Det är såklart jättebra att göra dessa tester, för om det är så att man får graviditetsdiabetes så är det viktigt med behandling, antingen via kosten eller med insulin.
När jag gjorde det förra gången så låg ett av mina värden precis på gränsen för vad som var godkänt och inte – så jag fick därmed hem en apparat och flera stickor så jag skulle mäta mitt blodsocker flera gånger om dagen, och efter varje måltid – för att hålla koll på att det inte rusade iväg. Jag tyckte det var otroligt jobbigt. Det är så mycket annat som är kämpigt under en graviditet, nu skulle jag hålla på med det här flera gånger om dagen också.
Under en veckas mätningar ”fick man faila” 3-4 gånger och ändå få godkänt (om jag minns rätt), men jag lyckades klara varje test pga att jag åt mer medvetet, bytte ut vita spannmålsprodukter mot fullkornsprodukter, undvek socker osv. Det gick bra.
Nu får vi se hur det går den här gången. Håll tummarna för att jag klarar glukosbelastningen, för då slipper jag det eviga stickandet i fingrarna för resten av graviditeten.
På tal om att byta ut saker mot något nyttigare; jag hittade en kär gammal favorit på ICA – nämligen min proteinpudding från Ehrmann. Åh, vad den är god! Lite socker och mycket protein. Och med färska hallon på toppen är den oslagbar. Den åt jag som gottis när jag var gravid med Harley, för den gav inga höga utslag på sockerproverna.
Är det någon av er som gjort glukosbelastning? Vad tyckte ni om sockerlösningen man ska dricka innan? Jag fick sååå många skräckhistorier om den sist, att den knappt gick att få ner, att den var så starkt söt att många fick kväljningar och det ena med det andra. Men jag tyckte inte alls att det var något farligt. Som väääldigt stark saft bara.
Hursomhelst, wish me luck! ♡
Som du säger, som outspädd saft smakade det, men de kom upp i munnen på mig.. Men sköterskan så, kräks du, får vi göra om allt, så jag svalde och satt där i ett väntrum vid fönstret och sippade frisk luft ?.
PS prova ehrmanns chokladmousse, såå god ?
Linnéa- Haha din stackare! ?
Jaså? Visste inte ens att det fanns mousse också, vad är det egentligen för skillnad? Tycker proteinpuddingen är som en mousse?