Tessie-san

Glukosbelastning och graviditetsdiabetes

Godkväll på er ute i stugorna, hur mår ni? ♡
Idag var jag iväg för att göra en glukosbelastning för att se om jag skulle kunna utveckla graviditetsdiabetes.

Saxat från 1177:
”Kroppen behöver gradvis allt mer insulin när du är gravid. Finns det inte tillräckligt med insulin kan blodsockervärdet bli för högt. Då kan du få diagnosen graviditetsdiabetes. Efter förlossningen blir blodsockervärdet oftast normalt igen.”

Anledningen till att jag fick göra det var för att Belle vägde mer än 4500 gram vid förlossningen. Hon vägde 4548 gram, så alltså 48 gram ”över”… och det kan indikera att mamman har risk för graviditetsdiabetes.
Min barnmorska sa att hon inte alls trodde att jag skulle vara i någon riskzon just för att alla mina tidigare sockerprov har legat bra (samtliga graviditeter) och att ”skälet” till att Belle vägde lite mer troligtvis berodde på att hon faktiskt låg kvar i magen 2 veckor över tiden.

Men vi vill ju såklart inte chansa när det gäller mig eller Baby 3s hälsa, så det är klart att vi ville göra det här testet som kan visa det isåfall. Ju tidigare man får diagnosen desto bättre såklart.

Såhär gick glukosbelastning till:

Innan provet är det fasta som gäller. Ingen mat, ingen dryck, ingen rökning (inte för att jag röker, men ja) 8 timmar innan provet. Jag valde såklart att göra provet på morgonen, så jag inte behövde jobba en hel dag  på tom mage och sedan åka och göra provet.

Kom dit och fick börja med att ta ett första blodprov. Detta var ju mitt ”noll-prov” där jag inte fått i mig något socker alls.
Direkt efter fick jag dricka en flaska med en sockerlösning bestående av vatten och glukos.
Jag hade hört massor med skräckhistorier om hur hemsk den här drycken var, att vissa inte klarade av att få ner allt, andra hade spytt och det var så himla jobbigt. Det tipsades om att pressa ner en hel citron i för att det ens skulle gå att få ner. Så jag gick till torget innan för att köpa en citron som jag bad dem dela på, så jag var redo!

När det var dags för den hemska drycken frågade jag om jag fick pressa i lite citron, för jag hade hört att det skulle hjälpa, men fick ett strängt nej. Det fick man inte alls göra. Jahapp, okej, då var det väl bara att försöka svälja ändå.
Jag skulle få 5 minuter på mig att få ner hela flaskan och tog en liten smutt för att se vad det handlade om.

Det smakade som… som stark saft. Haha. Jag började skratta. Jag som trodde att det skulle vara en tjock sockrig röra som var nästintill omöjlig att svälja, men det smakade precis som en lite för starkt blandad saft. Jag gillar stark saft, så det var inga konstigheter alls att svälja. Drack upp allt på en gång, sen fick jag gå och sätta mig i väntrummet igen.

Fick sitta där i 1 timme, sen fick jag komma in igen och ta ett andra blodprov. Då stack de mig i andra armen. So far so good.

Sen fick jag sätta mig i väntrummet ytterligare 1 timme. Tur att jag hade en podd i lurarna och mobilen med överhuvudtaget. Blir lätt lite långtråkigt att bara sitta där annars.

När den andra timmen hade gått fick jag komma in igen och då var det dags för det 3:e och sista blodprovet.
Jag har alltid varit ganska svårstucken när det gäller blodprover, mina vener är väldigt tunna och gömmer sig, så det kan vara svårt att hitta vart man kan sticka.
De försöka sticka en tredje gång men det var svårt. Provade sticka en fjärde gång på ett nytt ställe, men nepp. Det kom in en ny person som skulle prova. Stack en femte gång lite längre ner på armen, men då sprack venen och blodet sprutade. En sjätte gång på andra armen igen men inget… Den sjunde gången grävde de runt i armen en stund och tillslut gick det.

Tur att jag inte är rädd för nålar och sprutor, för det där var ändå en pers. Kände mig helt yr efteråt.

Nu är det iallafall gjort och jag får väl veta resultatet så snart det är klart. Ingen idé att oroa sig innan man vet något. Skulle det visa på graviditetsdiabetes får jag ta det då.

 

Såhär ser mina stackars armar ut nu på kvällen. Blåmärkena kommer bara bli värre från nu, men sen lägger det ju sig igen. Pinsamt med helt blåslagna armar på jobbet bara 🙁

 

Är det någon av er som gjort glukosbelastning? Eller fått diagnosen graviditetsdiabetes? ♡

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. tessiesan

      Bianca- Förstår det! Jag vill aldrig titta när de sätter i nålen, så då vänder jag bara bort huvudet. Men det går ju så fort (om man inte behöver sticka 7 gånger, hehe…) sen är det klart.

  1. Sofi

    Ush vad jobbigt, både med all väntan och så många stick! Hoppas på bra resultat nu iallafall så slipper du oroa dig, förstår att du ville göra belastningen ? Kram!

stats