Jag fick i uppgift att fixa ”något gott till efter maten” igår och funderade länge på vad jag skulle hitta på. Men så bestämde jag mig för att göra Cake pops. Jag har gjort det ett par gånger tidigare med både ballerinakex och orios som grund, men tänkte att jag skulle få till lite mer julfeeling i dem så nu körde jag på pepparkaka. Så här gjorde jag:
Ingredienserna:
Pepparkakor
Philadelphia
Mörk blockchoklad
Strössel
Grillpinnar
Börja med att krossa pepparkakorna så gott det går för hand i en bunke, slutför jobbet med en stavmixer för att få det riktigt nersmulat.
Tillsätt sedan philadelphian, ta lite i taget och jobba ihop till en lagomkladdig deg. Rulla sedan fram någorlunda lika stora bollar och lägg på ett fat och in i kylen i minst en timme.
Börja förbereda grillpinnarna genom att halvera dem på mitten, jag skar mina med kniv och knäckte dem sedan. Tag även fram två glas och fyll dessa med ris/havregryn eller socker.
När det gått en timme så ta ut bollarna ur kylen och smält blockchokladen över ett vattenbad eller i micron. Passa så det inte bränner sig.
Ta en av pinnarna och doppa ena toppen i den smälta chokladen, som får agera lite klister, trä på en av bollarna och häll över choklad med hjälp av en tesked.
Nu kommer det roligaste – dekoreringen! Strö över det strösslet du valt ut och gör det snabbt, eftersom bollarna är iskalla så stelnar den smälta chokladen fort. Har det redan hunnit stelna så häll försiktigt mer smält choklad på det stället och sedan på med strössel. Sätt sedan ner din nytillverkade cake pops i glasen som du fyllt med exempelvis ris, så står de stadigt.
Voilà – så var det klart! Låt dem stelna ännu mer i kylen innan servering. Smaka av med ett glas julmust för bästa möjliga julkänsla! <3
Och väldigt goda:-)
Wow superfina!!!