Tessie-san

Munnen tillhör faktiskt också kroppen

Ni som hängt här inne ett tag vet ju att jag jobbar inom tandvården. Jag studerade på Karolinska Institutet och tog min tandhygienistexamen 2014. Efter min examen började jag jobba som tandhygienist, men förstod ganska snart att jag tyckte att jobbet som tandsköterska lockade mig mer. Många av mina tandhygienistkompisar rynkade på näsan och såg rätt så undrande ut över mitt beslut, då tandsköterskeyrket är “ett steg under” tandhygienistyrket rent kvalifikationsmässigt. Men det var just teamsamarbetet med tandläkaren och att det är ett mycket mer varierat arbete som lockade mig. På mitt nuvarande jobb är jag heller inte “bara” tandsköterska, utan har hand om väldigt mycket administrativa uppgifter såsom kallelser, inbetalningar och fakturor, bokningar, beställningar osv. Jag älskar att en arbetsdag består av allt från assistans vid vanliga lagningar och rotfyllningar till att vara med vid stora operationer, samtidigt som jag har ansvar för att det flyter på i sterilen, ta avtryck och framställa blekskenor, svara i telefon och mail, samt hålla koll på remisser och inbokade möten. Jag är spindeln i nätet på min arbetsplats och jag älskar det!

Även om jag inte har egna patienter längre, så är jag fortfarande högst delaktig i patientarbetet. Jag tycker att ämnet tandvård är så otroligt spännande och vill ständigt lära mig mer, vilket mina två chefer verkar uppskatta. Jag lär mig nya saker varje dag på jobbet och är så tacksam för att jag får fortsätta utvecklas och få bättra på min kunskap inom tandhälsa och tandvård.

 

IMG_9567

Efter att ha studerat tandvård och sedan jobbat med det varje dag har jag ju såklart lärt mig väldigt ingående vad som är bra och vad som är mindre bra för tänderna. Ni kanske har sett att jag har en egen kategori som heter “Fluortanten” här på bloggen – där har jag samlat lite tips och råd om ni vill gå in och kika. Tycker det är himla kul att “undervisa” i förebyggande tandvård och skiner alltid upp som en sol när någon kompis kommer med en tandrelaterad fråga. Jag själv fick mina tänder undersökta för inte alls så länge sedan, vi passade på både JP och jag när vi var på jobbet för att visa upp Kelly för första gången. Klart det kändes lite pirrigt att själv få hoppa upp där i patientstolen och oj så pinsamt det hade varit om jag ej hade fått godkänt, men det fick jag. Det enda besväret jag hade var att jag börjat pressa tänder nattetid sedan Kelly kom och vi gjorde då en bettskena till mig för att skydda dem.

Iochmed att jag har god kunskap om hur jag ska ta hand om mina tänder så har jag ett ganska så gott “skydd” mot att det skulle hända dem något, men jag är ju naturligtvis inte skyddad mot allt. All tandvård behöver ju inte innebära ett “sjukdomstillstånd” utan man kan ju råka få en smäll eller att man biter av en bit av en tand som haft en mikrospricka sedan tidigare och det är ju alltid bäst att gå och kolla upp det på en gång då – ju längre man väntar desto större kan problemen bli. Det finns ju t.o.m bra tandvårdsförsäkringar idag, som hjälper en om olyckan skulle vara framme. De gäller ju även för årliga undersökningar och lagningar också, jag såg att allra.se har tandvårdsförsäkringar där man kan teckna försäkring utan att man behöver göra en hälsokontroll innan, premien beräknas istället på ålder och hur stort tandvårdsbehovet ser ut. Så himla bra att det finns sådana lösningar idag, eftersom tandvård tyvärr inte ingår i samma högkostnadsskydd som vanlig vård gör, så är det inte alltid så billigt. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Munnen är faktiskt också en del av kroppen och det borde räknas precis som all annan vård. Men tills dess är det ändå trevligt att man kan skaffa en tandvårdsförsäkring om man känner att man behöver det.

Tycker ni att det skulle vara kul om jag gjorde lite fler inlägg i Fluortanten-kategorin? Isåfall gör jag det gärna!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats