Tessie-san

Kvällsrutiner

Jag gillar rutiner och jag tror att barnen också gillar att veta i förväg vad vi ska göra och i vilken ordning.
Våra rutiner har självklart ändrats tusen gånger om sedan Kelly kom, och de fortsätter ändras hela tiden.

Just nu ser de ut såhär.

Efter middagen brukar vi tappa upp ett bubbelbad. Barnen brukar bada varannan dag, perioder då Belle är lite extra torr i hyn kan det bli var tredje dag istället.

Sen smörjer vi in med mjukgörande kräm, borstar håret (använder en Tangler-borste men någon av tjejerna hade visst gömt den idag), rensar öron och om det behövs klipps tå- och fingernaglar.
Belles (och Harleys) hår torkar väldigt fort, men Kelly som har så långt tar det lite längre tid för. Vill hon ha “Vaiana-hår” dagen efter så flätar vi det fuktigt innan läggdags, annars låter vi det lufttorka och så sätter vi upp det i en toffs innan det är dags att sova. Sen på med pyjamas.

Tjejerna brukar leka sin favoritlek – “vem springer snabbast från vardagsrummet till köket-leken”eller kurragömma och sen är det Bolibompa. Just nu är det klippen med Sommarskuggan som går varma varje kväll. Båda tjejerna tycker att Sommarskuggan är både spännande/rolig/läskig, så det är med skräckblandad förtjusning de följer alla hyss den gör.

De får en varsin flaska välling och vi borstar tänderna till Tandborstvisan på Youtube.

Vid 19.00-19.30 säger vi godnatt till pappa och Harley, sen går jag upp med tjejerna.
De har alltid sovit i sitt rum till en början – sen har de kommit in till oss på natten om de velat, men efter att hela familjen blev sjuka i början av året så började vi natta dem i vårt rum, för det var smidigast så. Sen har det råkat fortsätta så bara.

Jag lägger mig i mitten och har dem på varsin sida om mig. Vi säger vår nattramsa, jag berättar hur mycket jag älskar dem och så säger vi godnatt. Sen sätter jag på en lugn sovmusik som vi lyssnat på sedan Kelly var bebis, den kan vagga vem som helst till sömn. De brukar somna inom 15-30 minuter. Jag ligger kvar tills de båda har somnat.

Harley har inte lika tydliga nattningsrutiner än eftersom han bara är 3 månader. Precis i början var han med på nattningarna av tjejerna, då nattade vi dem uppe i deras rum, han och jag. Men nu är han med pappa tills jag kommer ner. Han brukar somna bredvid oss i soffan eller i någons famn. Sen följer han med upp när vi går och lägger oss. Då sover han antingen i min famn eller i sitt babyneste som ligger i en sidecrib på min sida av sängen och det kommer han nog göra ett tag till. Den stora spjälsängen står också i vårt rum, så tanken är ju att han ska få sova i den sen.

 

 

Både kvällsrutinerna och nattningsrutinerna ändras hela tiden.
Ibland har vi en period där vi läser mycket innan läggdags, då får de välja en varsin bok som vi läser innan vi går upp och sover.
När jag nattade dem i sitt rum så läste jag oftast en bok som de somnade till. Det går i perioder.

Just nu somnar de i vår säng och sover där resten av natten, men vi ska nog se om de inte vill börja natten i sitt egna rum igen.

Hur ser era kvälls- och nattningsrutiner ut?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tvåbarnsmamman

  Hej! Våra kvällsrutiner ser ut så att det brukar bli lite utevistelse efter middagen, eller inte beror på vädret eller om annat behöver prioriteras. Sen blir det vissa kvällar som för er bad för barnen och nästan varje kväll en tv stund. Sen har vi gjort det enkelt för oss och nattar barnen i vår dubbelsäng. Lillasyster är inne i en period då hon vägrar somna utan storebror och dom delar inte rum. Nu när kvällarna är ljusa blir nattningen ganska sen och långdragen. Godnattsaga blir det alltid. Mina barn har alltid haft svårt att somna så det är stora tålamodet som gäller😂en kul grej är att sonen som är första barnet började somna/få sömnrutin först efter ett halvår eller så. Han liksom hängde med oss i soffan och slumrade till/vaknade/ ammade. Lillasyster däremot var bara 3månader när hon visade tydligt att hon var trött vid 19tiden på kvällen. Då la vi henne i sängen i sovrummet. Sen är det klart att jag fick springa in och amma henne men vilken skillnad att ha tv-soffan utan bebis som vaknar lite då och då, var så förvånad 😮

  1. tessiesan

   Tvåbarnsmamman- vad roligt att höra om
   andras rutiner! Vi har också haft perioder där det har varit jättesvårt att natta dem. När Kelly gick sista terminen på småbarnsavdelningen på förskolan sa vi till personalen att hon inte kunde sova middag längre, men de hade svårt att få till raster om hon skulle vara vaken när alla andra barn sov så hon fick sova ändå – det sabbade till hela kvällen för henne. Hon kunde vara klarvaken till 22-23 på kvällen, sen jäääättetrött på morgonen såklart. Nu får hon inte sova på dagen längre och somnar oftast inom 15 minuter och sover hela natten igenom…

   Tack för att du delade med dig!

stats