Tessie-san

Förskolan – ja eller nej?

Hallå hej. Hur har ni det?

Vi alla mår bra. Tjejerna är tillbaka på förskolan igen efter över en månad hemma. SOM de hade längtat, särskilt Kelly. Hon har pratat mycket om sin bästa kompis hon har där och har velat gå dit hela tiden.

Jag är fortfarande lite splittrad när det gäller att låta dem gå dit.

Å ena sidan så är de helt friska, pigga och glada – och längtar efter att få leka med sina kompisar som är där. De har jättekul på förskolan och även om jag försöker så är jag inte så jättekul exakt varenda dag just nu när jag är väldigt låst till Harley i början. Där finns det så mycket skoj att göra med alla kompisar och att få sakna varandra lite efter ett par timmar gör nog alla gott.
Det är även mysigt och välbehövligt för mig med alla stunder med Harley – så som jag fått med både Kelly och Belle när de var lika små bebisar. Även att jag får chans att vila mig tillsammans med honom när han sover på dagen, det är ju omöjligt annars.

Å andra sidan är det en väldigt speciell tid vi lever i just nu och det är enorma påfrestningar på vårt samhälle. Även om alla rekommendationer säger att friska barn kan gå till förskolan, så känns det ändå fel att ta dit dem när jag “ändå kan ha dem hemma”.
Vi får veckobrev och uppdateringar från förskolan via mail hela tiden om alla nya rekommendationer och vad som gäller – och de senaste gångerna har de understrukit att “många barn är borta – och att friska barn verkligen är välkomna att komma dit. Att både barn och personal med minsta symptom skickas hem, så man inte ska vara orolig för det.” Ändå känns det som att jag gör fel som låter dem gå? Både för att de kan bli smittade av någon – men också för att det inte känns som att “det är rätt av oss” när jag är mammaledig.

Jag är väldigt kluven. Hur tänker ni?

 

Jag älskar att umgås med mina barn och vi alla gillar vi-i-familjen-tid, så att låta dem gå till förskolan har ju ingenting med det att göra. Får ont i magen av vissa som kommer med elaka pekpinnar och kommentarer om att de som låter sina äldre barn gå till förskolan när de är mammalediga med småsyskon “inte vill vara med sina barn” osv. Det vill jag ju självklart vara.

Jag är generellt väldigt för förskoleverksamheten som den är uppbyggd här i Sverige. Vissa är emot den och tycker inte att man bör lämna sina barn förrän de är si och så gamla för “man skaffar väl barn för att vara med dem”.
Jag resonerar så att de lär sig massor där och utvecklas tillsammans med barn i samma ålder. De bygger upp vänskapsrelationer och lär sig om olikheter och att vara självständiga. De lär sig tidigt om hur det är att göra saker i grupp med andra barn och det tror jag är viktigt inför skolstarten.

Visar någon av tjejerna att de hemskt gärna vill stanna hemma någon dag så får de såklart vara det nu när jag är hemma med Harley. Ibland har det hänt redan i hallen hemma på morgonen och då har vi ringt till förskolan och meddelat att de får vara lediga den dagen.

I det stora hela tycker jag att det är bra för barn att vara på förskolan, men nu är det ju lite speciella tider, så då vacklar jag i mina tankegångar…

 

 

 

Hur tänker ni? Hur har ni gjort?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Bella

  Tycker också det är svårt! Har en 11 månaders och en snart 3 åring som varit hemma en månad nu. Vi bestämde att hon får gå tre dagar i veckan from nästa vecka. Vi trivs bra hemma allihop men behöver också avlastningen.

  1. tessiesan

   Bella- Ja, det lutar åt det hållet för oss också. Nu går de 4 dagar i veckan och är alltid lediga på fredagar. Det fungerar bra just nu.

 2. Mikaela

  Förstår ditt dilemma, jag är oxå föräldraledig och har valt att ha storasyster hemma nu, blir förmodligen till efter sommaren. Storebror går i förskoleklass å har skolplikt så han kan jag tyvärr inte ha hemma hade haft det annars. Visst vill storasyster till förskolan igen men hon förstår varför det inte går, tänker att hon ska ändå gå i förskolan 2 år till så att va hemma några månader nu inte gör så mycket… Men visst va de bra för oss båda när hon gick 15 h i veckan men tror detta är bäst för alla för att hindra smittspridning. Nu börjar det bli varmare å vi kan va ute på tomten å leka vilket underlättar 🙂 Förstår att det inte är ett lätt val!

  1. tessiesan

   Mikaela- Tack för dina tankar. Vi väger fortfarande fram och tillbaka över hur vi ska göra. Ännu en anledning till varför vi gärna har ffa Kelly till förskolan är att hon äntligen kommit så bra in i sin nya avdelning nu. Det tog lite tid för henne att göra det och nu fungerar det så bra där och då känns det dumt att rycka upp henne därifrån igen. De kommer ändå vara borta länge under sommarlovet… så jag vet inte. Men tack igen för din kommentar, behöver lite olika tankar angående det här känner jag. KRAM

 3. Tvåbarnsmamman

  Förstår dina tankar. Mina barn har varit mycket hemma nu på grund av dom varit sjuka och ja som du också skriver ska dom vara helt symptomfria plus åtminstone 2 dagar. Just nu har dom påsklov med pappan. Vi blev ändå tvungna till slut att ha dom på förskola och skola på grund av att vi inte fick till jobbet med barnen hemma. Har ett lite annat läge också då mitt största barn har skolplikt.känns inte bra i magen 100% då dom faktiskt kan dra med sig smittan hem. Samtidigt måste vi få ihop jobb och försörjning. Om jag hade varit föräldraledig hade jag nog försökt ha barnen hemma så mycket det går vilket jag förstår blir väldigt intensivt med tre små barn. Nu känns det som att man hamnar i en svår sits som förälder då vi behöver jobba dagtid och kan inte låta bli det samtidigt som skolorna håller öppet och det faktiskt finns risk för smittspridning där.kan ju inte klona mig själv i två delar! Testade några dagar att ha barnen hemma och jobba själv men kände mig otroligt stressad då det var svårt att fokusera och få något gjort. Då önskade jag att jag varit föräldraledig istället och bara kunnat fokusera på en sak, barnen och slippa pressen med jobbet. Det är mina tankar men förstår att alla resonerar olika.

  1. tessiesan

   Tvåbarnsmamman- Tack för dina tankar och input. Jag känner likadant. Åt båda hållen. Nu är de ju bara där 4 dagar i veckan och lediga på fredagar. Vi får se om vi ändrar på det eller hur vi gör.

stats