Tessie-san

Barn och tandborstning

Jag tänkte att vi skulle prata lite om barn och tandborstning. För er som inte varit härinne och läst så länge, så kan jag berätta att jag är legitimerad tandhygienist och jobbar inom tandvården. Jag älskar mitt jobb och jag tycker att tänder och tandvård är något av det roligaste som finns. Jag har en kategori här på bloggen “Fluortanten” som jag ibland lägger upp olika tips och trix i rörande tandvård, gå gärna in och kika på tidigare inlägg om ni vill.

Dagens ämne är då barn och tandborstning. Det går jättebra att börja borsta tänderna på barnet så fort den första tanden kommit upp, så börja med det på en gång och gör det till en mysig rutin varje morgon och kväll. På morgonen efter frukost och på kvällen innan läggdags. Fluortandkräm är också bra att börja med på en gång, eftersom fluoret hjälper till att skydda tänderna. Börja med en fluortandkräm för barn. Det behövs ingen stor mängd alls när barnet är så litet och vid 0-2 års ålder räcker det med att man stryker lite tandkräm på topparna av tandborststråna. När barnet blivit något äldre 2-6 år så är det en klick lika stor som en ärta eller som barnets lillfingernagel som gäller. Från 6 års ålder kan man räkna med att barnet kan spotta ut resterande tandkräm och då går det bra att använda vuxentandkräm, då är det likadant som för oss vuxna: 2 cm tandkräm.

Använd en barntandborste med litet, mjukt huvud och borsta med lätt hand med “gnuggande” rörelser. Barnet får gärna borsta själv för att känna sig delaktig och hålla intresset för tandborstningen uppe, men det är viktigt att du som förälder hjälper till och borstar upp till att barnet är 10-12 år, först då har de utvecklat den finmotorik som krävs för att det ska kunna bli så rent som möjligt.

När de allra första tänderna kommer är det relativt lätt att se och komma åt dem, men glöm inte att borsta alla tänder – även de som kommer upp längre in i munnen sen. Tänk på att få rent alla ytor på tänderna – utsidan, insidan och på tuggytan. Barns tänder har tunnare emalj och kan lätt få ilningar om man borstar för hårt, så borsta alltid med en lätt hand.

 

Har du ett lite äldre barn än Kelly, som inte tycker det är roligt att borsta tänderna? Här kommer lite trix:

• Hurra och klappa händerna! “Vad rent och fint det blev! Bra jobbat!”
• Känn efter med tungan! Känn så lent det känns på alla tänderna när de är rena.
• Ge namn åt tänderna och hälsa på alla med tandborsten.
• Låt barnet borsta dina tänder först och sen är det dags för ditt barns tur. Det är roligt att få hjälpa mamma eller pappa.
• Sjung en sång eller berätta en saga om tänderna.

 

IMG_7287

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Vi kanske inte kör den noggrannaste borstningen hemma men det görs morgon och kväll. Vår envisa fröken tillåter hjälp typ en gång i månaden annars sköter hon det själv. Kör hårt på att få in rutinen och att det görs överhuvudtaget.
    Men visst är det kul med alla dessa små saker som gör de mer till små människor?

    1. tessiesan

      Jenny- Klart det inte alltid är lätt att hitta på knep med en envis ung dam eller herre och det är ju jättebra att ni är så duktiga på att få in rutinen varje morgon och kväll! Sen kan jag tycka att det i slutändan ändå är föräldrarna som bestämmer och för att få det så rent som möjligt så man slipper karies eller tandköttsproblem (som såklart inte är kul att få som litet barn) så kan man gott ta den fighten. Man låter ju inte barnet byta sin blöja själv bara för att det vill det 🙂

stats