Tessie-san

5 snabba med fluortanten

Ni är ett par nya som hittat hit den senaste tiden, och för er som missat det så går jag snart tillbaka till jobbet igen efter min mammaledighet med Belle.

Jag är utbildad tandhygienist, men jobbar som tandsköterska/administratör på en privatklinik i Stockholm. Jag älskar mitt jobb och jag ser jättemycket fram emot att få jobba igen, jag har världens bästa arbetskompisar och så roliga arbetsuppgifter.

Ni som hängt här ett tag vet att jag då och då brukar lägga upp lite tips i kategorin ”Fluortanten”, och tänkte nu att det var ett tag sen sist – så nu när det snart är tillbaka till verkligheten för mig med jobb, så passar det väl bra att slänga upp ett litet tips-inlägg!

Gillar ni det får ni gärna trycka på like-hjärtat så jag vet vad ni tycker om. Jag har samlat alla tidigare tips här -> Fluortanten.

 

Vi kör 5 snabba tips med Fluortanten:

1. Skölj inte bort tandkrämen efter tandborstning. Då sköljer du bort mycket av fluoret i tandkrämen – och det är det som skyddar dina tänder mot karies. Det räcker med att spotta ut överflödig tandkräm/skum efter att du borstat.

2. Om det blöder i tandköttet när du borstar eller använder tandtråd så ska du inte undvika det stället – tvärtom, där bör du vara mer noggrann. När det slutat blöda är tandköttet friskt igen.

3. Undvik att borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något surt. Dricker du juice till frukost? Vänta då minst 1 timme med att borsta tänderna, skölj hellre med vatten eller fluorskölj direkt efter. Det sura “luckrar upp” det yttersta lagret på tanden (emaljen) tillfälligt och om du då borstar under den perioden riskerar du att borsta bort/skada emaljen.

4. Välj alltid en tandborste med mjukt borsthuvud. Vi i tandvården skulle aldrig rekommendera en ”medium” eller ”hard”, borstar man rätt (med lätta gnuggande rörelser) så får du helt rent ändå. Med ett ”soft” borsthuvud är risken att borsta för hårt och därmed skada tänder och tandkött mycket mindre.

5. Glöm inte 2-2-2-regeln: borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm tandkräm.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats